Forsiden Om huset Historien om oss

Kategori: Strømsparing

Spar strøm uten å ofre godene

Publisert: 29.09.2013 @ 12:14 Kategori: Strømsparing Kommentarer: 2

Nå begynner det å bli ganske lenge siden jeg skrev et innlegg om hvordan du kan spare strøm ved å gjøre små endringer. Her for et par uker siden fikk vi ett blad i postkassen, "Vi i Villa", hvor det stod oppført en del gode tips som vi ikke har tenkt på før. En del av de er riktignok litt overkill og litt sånn "okeei??" men hey! Hvorfor ikke? ;)

Jeg har tatt meg friheten til å dele de jeg syns var best med dere her:

 • Fyll opp fryseren. En halvtom fryser bruker mer strøm enn en full fryser siden matvarene kjøler ned hverandre. Og i mangel på mat går det faktisk fint ann å fylle opp fryseren med bøker eller noe annet.
 • Tin opp maten i kjøleskapet. Mat som blir tint opp i kjøleskapet gir "gratis" kjøling til kjøleskapet. Samtidig som varmen opphettholdes i rommet utenfor. Dessuten er det bedre for maten å bli tint opp langsomt. Så da er det bare å planlegge bedre å ta opp maten i god tid :)
 • Luft effektivt. Luft ut med gjennomtrekk i 5-10 minutter slik at all luft blir byttet ut, men uten at møblene rekker å bli nedkjølt.
 • Trekk for gardinene. Om du trekker igjen gardinene på natten, spesielt på vinterstid er det mye varme som du slipper å gi til fuglene.
 • Utnytt varmen du alikevel bruker. Vasker du opp for hånd kan du la det varme vannet være i vasken til det er kaldt, og hvis du har brukt steikeovnen kan du la luken være åpen til varmen er utjevnet. Begge delene varmer opp rommet "gratis".
 • Passelig stor gryte/kjele. Hvis kokeplaten er 1cm større i diameter enn kjelen, øker energiforbruket med 20%. Og om du beholdet lokket på kjelen bruker du 1/3 mindre energi.
 • Trekk ut ladere og slå ordentlig av. Passiv strømbruk og apparater som står i standby står for oppimot 20% av en husholdnings samlede strømforbruk. Så ikke bare slå av TV'en med kontrollen, reis deg opp og dra ut kontakten eller bruk avknappen på selve skjermen.

 

 Er du/dere flinke til å spare strøm? Hovedgrunnen for at vi prøver å spare strøm er for å spare mest mulig penger. Altså... Hvorfor betale 4000,- i strømregning når vi klarer oss like godt om vi bruker for 1000,-? Spesielt på sommerstid er vi flinke, da vi slipper å bruke strøm på oppvarming. Denne sommeren har strømregningene våre vært på rundt 4-500kr, inkludert nettleigen, noe vi er meget fornøyde med! At regningene blir dyrere det neste halve året sier seg selv, men når vi har vært så flinke å bruke lite i sommerhalvåret så gjør det liksom ikke så mye. Og nå må ikke folk tro at vi sitter hver kveld med kun telys som lyskilde og kler på oss ytterklær og sitter under pledd for å holde varmen - bare fordi vi skal spare strøm, altså. Det er bare det at vi er flinke til å skru av lyset i de rommene vi ikke er i :) Det vi antakelig bruker mest strøm på er å varme opp vann til dusj etc. Der er jeg ikke villig til å ofre så stort, haha.
Stikkord:

Strømsparingstips

Publisert: 15.10.2012 @ 14:07 Kategori: Strømsparing Kommentarer: 0

Etter at vi flyttet ut i eget hus og ikke lenger har mamma og pappa som betaler strømregningen, har vi blitt veldig flinke til å spare strøm! Det har gått skikkelig sport i det her i hus, og det er like spennende hver gang strømregningen kommer om vi har greid oss på mindre strøm enn forrige måned. Nå når det går mot kaldere tider er det selvfølgelig vanskeligere å spare strøm enn om sommeren, men vi sammenligner med strømforbruket fra samme måned i fjor. (i og med at vi enda ikke har bodd her i et år, blir det ikke reelt med tanke på at vi sammenligner vår strømforbruk med hva besteforeldrene til Espen brukte.)

For vår del sparer vi strøm for å skåne lommeboka mest mulig, men samtidig skåner vi miljøet, så vinn-vinn! ;)

Her er våre (dagligdagse) strømsparingstips:

 • Bytt ut alle vanlige lyspærer med sparepærer og led-pærer. Ledpærene er ikke like sterke, men absolutt gode nok i lampetter osv. Sparepærer bruker vi i utelysene og på badet hvor vi vil ha litt bedre lys. Ledpærer er veldig dyrt i butikken, derfor er det en stor fordel med Ebay. 
 • Still inn Timer på alle ovner. Da kan du stille inn når ovnen skal stå på, og når den skal være av. Så slipper du å la den stå på hele natta. I stedet kan du stille inn at den slår seg på klokken 5, så er det ikke iskaldt når du står opp klokken 8.
 • Skru av lysene i alle rom du ikke befinner deg i.
 • Bruk vedovn om du har det. Det bruker ikke strøm, og det er utroolig koselig med knitring i peisen en kald høstdag. Bedre varme enn de elektriske ovnene gir det også.
 • Visste du for eksempel at strømmen ikke er like dyr hele døgnet? Mellom klokken 16.00 og 19.00 er strømmen dyrest. Derfor kan det være lurt å vaske klær og oppvask enten tidlig om morgenen eller om kvelden.
 • Aldri sette på en maskin med klesvask som kun er halvfull.
 • Tenne mange lys. Det er koselig, det gir varme, og det gir lys!
 • Om du syns det er litt kjølig, ta på deg en ekstra genser eller bre på deg et pledd. Det er ikke nødvendig å hele tiden måtte gå i singlet og barfotet innendørs.
 • Dusj sammen i sparedusj ;)
 • Bruk det samme glasset/den samme koppen hele dagen. Spyl glasset/koppen så er det ingenting i veien for at du kan bruke det igjen. 
 • Å ha gardiner hjelper faktisk mot varmetap ut vinduer, og gulvtepper mot varmetap i gulvet.

Her er hva vi kommer på i farten, har du noen å tilføye så kom med de og jeg fører dem opp på lista :)


Foto//google

 

hits