Forsiden Om huset Historien om oss

Spar strøm uten å ofre godene

Publisert: 29.09.2013 @ 12:14 Kategori: Strømsparing Kommentarer: 2

Nå begynner det å bli ganske lenge siden jeg skrev et innlegg om hvordan du kan spare strøm ved å gjøre små endringer. Her for et par uker siden fikk vi ett blad i postkassen, "Vi i Villa", hvor det stod oppført en del gode tips som vi ikke har tenkt på før. En del av de er riktignok litt overkill og litt sånn "okeei??" men hey! Hvorfor ikke? ;)

Jeg har tatt meg friheten til å dele de jeg syns var best med dere her:

  • Fyll opp fryseren. En halvtom fryser bruker mer strøm enn en full fryser siden matvarene kjøler ned hverandre. Og i mangel på mat går det faktisk fint ann å fylle opp fryseren med bøker eller noe annet.
  • Tin opp maten i kjøleskapet. Mat som blir tint opp i kjøleskapet gir "gratis" kjøling til kjøleskapet. Samtidig som varmen opphettholdes i rommet utenfor. Dessuten er det bedre for maten å bli tint opp langsomt. Så da er det bare å planlegge bedre å ta opp maten i god tid :)
  • Luft effektivt. Luft ut med gjennomtrekk i 5-10 minutter slik at all luft blir byttet ut, men uten at møblene rekker å bli nedkjølt.
  • Trekk for gardinene. Om du trekker igjen gardinene på natten, spesielt på vinterstid er det mye varme som du slipper å gi til fuglene.
  • Utnytt varmen du alikevel bruker. Vasker du opp for hånd kan du la det varme vannet være i vasken til det er kaldt, og hvis du har brukt steikeovnen kan du la luken være åpen til varmen er utjevnet. Begge delene varmer opp rommet "gratis".
  • Passelig stor gryte/kjele. Hvis kokeplaten er 1cm større i diameter enn kjelen, øker energiforbruket med 20%. Og om du beholdet lokket på kjelen bruker du 1/3 mindre energi.
  • Trekk ut ladere og slå ordentlig av. Passiv strømbruk og apparater som står i standby står for oppimot 20% av en husholdnings samlede strømforbruk. Så ikke bare slå av TV'en med kontrollen, reis deg opp og dra ut kontakten eller bruk avknappen på selve skjermen.

 

 Er du/dere flinke til å spare strøm? Hovedgrunnen for at vi prøver å spare strøm er for å spare mest mulig penger. Altså... Hvorfor betale 4000,- i strømregning når vi klarer oss like godt om vi bruker for 1000,-? Spesielt på sommerstid er vi flinke, da vi slipper å bruke strøm på oppvarming. Denne sommeren har strømregningene våre vært på rundt 4-500kr, inkludert nettleigen, noe vi er meget fornøyde med! At regningene blir dyrere det neste halve året sier seg selv, men når vi har vært så flinke å bruke lite i sommerhalvåret så gjør det liksom ikke så mye. Og nå må ikke folk tro at vi sitter hver kveld med kun telys som lyskilde og kler på oss ytterklær og sitter under pledd for å holde varmen - bare fordi vi skal spare strøm, altså. Det er bare det at vi er flinke til å skru av lyset i de rommene vi ikke er i :) Det vi antakelig bruker mest strøm på er å varme opp vann til dusj etc. Der er jeg ikke villig til å ofre så stort, haha.
Stikkord:

2 kommentarer

Postet av: Yuki

Kanskje litt logisk, men når det e sol ute så prøve eg å ha rullegardinå åpen for å sleppa inn solå sånn at det gir varme. Burde kanskje lokka rullegardinå tidligare på kvelden sånn at den holde kulden ute :P Lokke dørene te gangen og sånn, sånn at det e mindre rom å holda varmen inne i. Prøve o å setta oppvaskemaskinen på så sjeldent så mulig, spesielt når ein vanligvis bare har 1-2 tallerknar skitne. Men det e kje lika lett å innføra mye regler i bofelleskap. Jere o dei standard tingene som å skru av lys i rom som ikkje blir brukt og heller ta på meg ein ekstra genser enn å skru på ovnen.
Dato: 29.09.2013 Tid: 13:57 URL: http://irunriot.blogg.no

Postet av: Marita

Yuki: Lurt! Kan tenka meg det e litt vanskeligt med reglar når du bur i bofellesskap ja, men uansett så e det jo ein gode vane for deg sjøl når du ein gong flytte t ditt eget :)
Dato: 29.09.2013 Tid: 18:55 URL: http://dalabrekka65.blogg.no/

Skriv en ny kommentar

hits